Użytkownik jako bohater i kreacja retoryczna – na przykładzie gry paragrafowej Bałwochwał - Korwin-Piotrowska, Dorota (Forum Poetyki, 2026)
W artykule omówiona jest gra utworzona przez Mariusza Pisarskiego i Marcina Bylaka w 2013 roku na podstawie opowiadań Brunona Schulza. Na jej przykładzie rozważone zostają kwestie związane z tożsamością gracza wchodzącego w rolę bohatera. Przedstawiona została całościowa strategia retoryczna gry, jej sposób oddziaływania na gracza i poruszania się między immersją a emersją. Autorka proponuje, wzorem terminu narratee, utworzyć słowo rhetoree na określenie projektowanej osoby, która wytworzona jest przez efekt retoryczny, a która tutaj staje się korelatem całościowej strategii zawartej w utworze, didaskaliach, interfejsie i muzyce.