О шаркану и бачу - Милорадов, Дејан (Gwary Dziś, 2025)
Херпетоним шарган/шаран ‘ Vipera ammodytes’ и топоними изведени одавде карактеристични су за велики део историјског простора српског језика. Веома мали број потврда постоји и за варијанту шаркан. Овај фонетски лик доживео је своју трансформацију на обронцима Карпата, где су доспевали српски сточари од XII до XVI века и донели са собом нову културу, нов језик и, нарав- но, лексему шарган, која је променила и свој облик и своје значење, те се проширила по западносло-венским језицима, а доспела је и у мађарски (шаркањ). Ови пастири познати су у историографији под именом Горали. Постоје наговештаји да је на територији данашње Мађарске код српског становништва пре доласка Угара у Панонски басен реч шарган увелико имала своју употребу.