Historia badań nad wpływami słowiańskimi na język niemiecki - Siatkowski, Janusz (Gwary Dziś, 2019)
Celem artykułu jest zapoznanie czytelnika z bogatą, sięgającą połowy XIX w., historią badań nad wpływami słowiańskimi na ogólny język niemiecki, na jego odmiany regionalne i gwary. Badania te są jednak na ogół słabo znane, nawet wśród językoznawców. Szczególną uwagę zwrócono tu na pełne jeszcze kontrowersji badania najwcześniejsze. Największe nasilenie tych badań obserwujemy po II wojnie światowej. Bogatych materiałów dostarczyły liczne niemieckie słowniki regionalne z terenów sąsiadujących z językami słowiańskimi oraz Niemiecki atlas językowy. Slawiści i germaniści, głównie niemieccy, zgromadzili ogromny liczbowo materiał gwarowy i historyczny dotyczący pożyczek słowiańskich w języku niemieckim, z których tylko drobna część dotyczy niemieckiego języka literackiego (około 180) lub potocznego, zdecydowana zaś większość (przeszło 4000) różnych gwar niemieckich.