Gramatyczne germanizmy rdzennych dialektów zachodniosłowiańskich w gwarach przesiedleńczych na terenie Rosji - Skorwid, Sergiej (Gwary Dziś, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie niektórych gramatycznych zjawisk kontaktowych, cechujących wyjściowe dialekty zachodniosłowiańskie, czeskie i polskie, w kontynuujących je gwarach przesiedleńczych w Rosji. Gwary te charakteryzuje na ogół dobre zachowanie pierwotnego systemu dialektów rdzennych, włączając w to germanizmy, rzeczywiste czy też domniemane, będące zjawiskami, które powstały na skutek długotrwałych kontaktów tych dialektów zachodniosłowiańskich z niemieckimi na obszarze Europy Środkowej i Północno-Wschodniej. Przy tym zarówno systemy badanych gwar w całości, jak też ich składniki pochodzenia kontaktowego od dawna ulegają oddziaływaniu wschodniosłowiańskiego otoczenia językowego, przede wszystkim języka rosyjskiego.