Zastosowanie statystyki Pillaia w badaniach nad samogłoskami - Garczyńska, Justyna (Gwary Dziś, 2023)
W artykule przedstawiono możliwości zastosowania testu Pillaia w badaniach nad samogłoskami na przykładzie akcentowanej samogłoski [a] występującej w mowie Polek posługujących się gwarową odmianą polszczyzny południowokresowej, deportowanych w 1936 r. z Ukrainy radzieckiej do północnego Kazachstanu.