Medzijazykové kontakty slovenského a nemeckého jazyka na príklade sémantickej analýzy karpatizmov putňa a putera - Slobodová, Zuzana (Gwary Dziś, 2024)
Predmetom štúdie je sémantická analýza karpatizmov putňa a putera v kontexte jazykových kontaktov a interferencie v rámci karpatského areálu s dôrazom na slovensko-nemecké jazykové kontakty. Hlavným cieľom príspevku je podrobiť vybrané karpatizmy analýze s dôrazom na ich sémantickú štruktúru a etymológiu. V rámci sémantickej analýzy sme skúmané karpatizmy rozčlenili na klasifikačné, identifikačné a špecifikačné príznaky. Na základe viacnásobného overenia pôvodu vybraných karpatizmov v domácich a zahraničných publikáciách sme zistili, že oba karpatizmy sú nemeckého pôvodu.