U źródeł chłopskiego humoru - Sikora, Kazimierz (Gwary Dziś, 2024)
Tekst przedstawia uwagi i ustalenia autora na temat ludowego humoru oraz tradycyjnego dyskursu ludycznego polskiej wsi i pragmatycznych aspektów komunikacji żartobliwej w gwarze. Autor skupia uwagę na cechach wyróżniających humor językowy polskich chłopów, między innymi na zamiłowaniu do absurdu i paradoksu oraz dominacji wyobrażeń typowych dla kultury śmiechu środowisk zdegradowanych społecznie, ekonomicznie i politycznie.