Historical consultants in the CEE video game industry. Part 2: competence building [Konsultanci historyczni w branży gier wideo w Europie Środkowo-Wschodniej. Część 2: budowanie kompetencji] - Mochocki, Michał; Kot, Yaraslau (Homo Ludens, 2025)
Jest to trzeci artykuł z projektu Konsulting historyczny gier, prowadzonego przez Polskie Towarzystwo Badania Gier z dofinansowaniem z Centrum Rozwoju Przemysłów Kreatywnych. Bazuje na ankiecie online przeprowadzonej wśród 16 profesjonalistów, którzy pracowali nad grami wideo jako konsultanci historyczni lub jako deweloperzy współpracujący z takimi konsultantami. Ze względu na ukierunkowanie na Europę Środkową i Wschodnią ankieta obejmuje respondentów, którzy pracowali dla studiów gier w Polsce, Czechach, Słowacji, Ukrainie, Białorusi i Serbii. Artykuł zbiera oczekiwania i rekomendacje dotyczące budowania kompetencji istotnych w pracy historyka – konsultanta gier. Obejmuje to polecane narzędzia, metody i umiejętności, a także ogólniejsze refleksje z perspektywy letniego doświadczenia. W końcowej części artykuł omawia propozycje programowe dla formalnego kursu z konsultingu gier dla studentów historii.