Badania czytelnictwa w społeczności esperanckiej - Fischer-Kotowski, Paweł (Język. Komunikacja. Informacja, 2019)
Badania socjologiczne prowadzone dotychas w społeczności esperanckiej jedynie w niewielkim stopniu koncentrowały się na czytelnictwie książek. Autor artykułu na podstawie własnych badań czytelniczych przeprowadzonych podczas 100. Światowego Kongresu Esperanto (2015) dokonuje porównania poziomu czytelnictwa wśród osób używających języka esperanto z wynikami badań czytelnictwa Biblioteki Narodowej w Warszawie. Mimo trudniejszych warunków rozwoju kultury esperanckiej – brak systemu szkolnictwa, brak zorganizowanych, dobrze finansowanych instytucji kultury – społeczność esperancka jest lepiej wykształcona i czyta więcej książek niż ogół Polaków.