„Wyróżnianie”, „odróżnianie” i „rozróżnianie” jako określenia dystynktywności w „Biblii Tysiąclecia” jako określenia dystynktywności w „Biblii Tysiąclecia” - Lapis, Włodzimierz (Język. Komunikacja. Informacja, 2019)
W pracy zostały przytoczone fragmenty z Biblii Tysiąclecia, w których pojawia się jedno z trzech wyrażeń nazywających dystynktywność: wyróżniać, odróżniać i rozróżniać. Na ich podstawie bada się, czy ich użycie jest zgodne z ich definicjami (autorstwa piszącego te słowa), jak również wobec jakiego odniesieniu przedmiotowego są one używane. Tym samym bada się rozumienie dystynktywności w Biblii – zarówno ze strony jej autorów pierwotnych, jak i (w przypadku Biblii Tysiąclecia) tłumaczy na język polski.