Eva Zamojska Równość w kontekstach edukacyjnych. Wybrane aspekty równości w polskich i czeskich podręcznikach szkolnych, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2010 - Karmolińska-Jagodzik, Ewa (Kultura-Społeczeństwo-Edukacja, 2012)
Polemiki i recenzje