Studia doktoranckie w Polsce w świetle wyników konkursu na najbardziej prodoktorancką uczelnię w Polsce „Prodok 2012” - Bień, Dominik (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2013)
W artykule dokonano analizy wyników konkursu na najbardziej prodoktorancką uczelnię w Polsce – Prodok 2012 – w podziale na wyodrębnione obszary (zabezpieczenie socjalne, wspieranie aktywności młodego naukowca, wpływ doktorantów na proces kształcenia, samorządność, inne). Przedstawiono też rekomendacje zmian, mogące przyczynić się do poprawy jakości kształcenia oraz warunków materialnych doktorantów na polskich uczelniach.