Warunki intelektualnego rozwoju społeczeństwa polskiego - Prezydencie Rzeczypospolitej Polskiej, Rada Nauki przy (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Poznanie naukowe jest zjawiskiem społecznym ogromnie doniosłym dla rozwoju ludzkości. Można wyróżnić trzy obszary ludzkiego działania, w których nauka ma zasadniczy wpływ na zachowanie i bytowanie człowieka.