Wskaźnik skolaryzacji - Jastrząb-Mrozicka, Mirosława (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autorka pokazuje, jak - w zależności od przyjętej metody pomiaru - otrzymuje się zróżnicowane wielkości tzw. wskaźnika skolaryzacji, inaczej - wskaźnika poziomu powszechności kształcenia. W porównaniach międzynarodowych należy zatem zidentyfikować sposób konstruowania wskaźnika skolaryzacji, ponieważ w zależności od przyjętej metody wyniki mogą okazać się nieporównywalne.