Badania społeczne w internecie. Wirtualna etnografia w teorii i praktyce - Jurek, Krzysztof (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2013)
Celem niniejszego tekstu jest zaprezentowanie jednej z intensywniej rozwijających się metod badawczych „w sieci” tj. wirtualnej etnografii (virtual ethnography). Autor dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z obserwacją online (konkretnie obserwacją praktyk religijnych), możliwymi wariantami i dylematami, jakie mogą pojawiać się wraz z wykorzystaniem omawianej metody w projekcie badawczym.