Misja uniwersytetu XXI wieku - przykład polski - Chałasińska-Macukow, Katarzyna (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2009)
Prezentując swoje przemyślenia na temat misji uniwersytetu w XXI w., autorka - rektor Uniwersytetu Warszawskiego i przewodnicząca Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich - podejmuje próbę odpowiedzi na następujące pytania: (a) W jaki sposób w dzisiejszych czasach zdefiniować tę misję? (b) Jakie czynniki decydują o dobrym funkcjonowaniu uniwersytetu? (c) Czy w dzisiejszych czasach istnieje jeszcze autonomia uniwersytetu? W końcowej części przedstawia swój punkt widzenia na obecny stan szkolnictwa wyższego w Polsce.