Alma Larea - włoskie doświadczenie w badaniu losu absolwentów - Nicewicz, Ewa (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie jednego z systemów badania karier osób, które ukończyły naukę na uczelniach wyższych. Autorka stara się przybliżyć polskiemu czytelnikowi działalność istniejącego od kilkunastu lat we Włoszech konsorcjum międzyuczelnianego AlmaLaurea oraz, na wybranych przykładach, pokazać, jakie korzyści może przynieść monitoring losów absolwentów.