Studenci akademii medycznych wobec wybranych zagadnień kultury fizycznej - Rutkowska, Elżbieta; Fijewski, Adam (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Badania prowadzone w latach 1988-1996 wśród studentów pięciu akademii medycznych w Polsce miały na celu określenie przygotowania przyszłych kadr medycznych do aktywnego uczestnictwa w rekreacji fizycznej, a także do korzystania z różnych form kultury fizycznej w wypełnianiu przyszłych zadań zawodowych. Badaniom ankietowym i sprawdzianowi wiedzy poddano 2248 studentów wydziałów lekarskich oraz wydziału pielęgniarskiego. Wyniki przeprowadzonych badań jednoznacznie wskazują na niedostatek przygotowania przyszłych lekarzy i magistrów pielęgniarstwa do stosowania rozmaitych form ćwiczeń fizycznych w opiece medycznej sprawowanej nad osobami zdrowymi, chorymi i niepełnosprawnymi (promocja zdrowia, terapia i rehabilitacja). Zastrzeżenia budzi także poziom osobistej kultury fizycznej ankietowanych studentów. Wyniki badań sugerują konieczność modyfikacji procesu dydaktyczno-wychowawczego w akademiach medycznych. Konieczna jest zmiana dotychczasowego sposobu realizacji obowiązkowych zajęć wychowania fizycznego, a także akcentowanie przydatności wiedzy i umiejętności z obszaru kultury fizycznej w dydaktyce przedmiotów medycznych.