Towarzystwa naukowe w Polsce i ich problemy organizacyjne - Piskurewicz, Jan (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
W artykule przedstawiono ogólny stan polskich towarzystw naukowych oraz historyczne uwarunkowania ich obecnej sytuacji. Szczególną uwagę poświęcono zagadnieniom związanym z finansowaniem działalności prowadzonej przez towarzystwa naukowe, a także kwestiom reprezentowania ich wspólnych interesów.