O roli UNESCO, rozwoju nauk biologicznych i miejscu Polski w nauce światowej - Gałkowski, Adam (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Rozmowa z prof. dr hab. Maciejem J. Nałęczem, dyrektorem Departamentu Nauk Podstawowych i Technicznych UNESCO w Paryżu