Obserwacje różne (Przewodnik po jeziorach, 1835) - Wordsworth, William; Frydryczak, Beata (Polskie Studia Krajobrazowe, 2024)
Przekład eseju W. Wordswortha pt. Obserwacje różne (Miscellaneous observations) z tomu Przewodnik po jeziorach(Guide to the Lakes, 1835).