Wpływ komunikacji politycznej na transformację tożsamości: refleksja w ukraińskim dyskursie mediów cyfrowych - Nosova, Bogdana (Przegląd Politologiczny, 2017)
Artykuł przedstawia nowe procesy obecne w ukraińskim dyskursie mediów cyfrowych. Teksty opublikowane w ukraińskich mediach cyfrowych w latach 2013–2015 aktywnie zajmowały się problemem transformacji ukraińskiej tożsamości, a celem artykułu jest ukazanie ich roli w tej transformacji. W tym celu przedstawiono przegląd współczesnych medialnych interpretacji ukraińskiej tożsamości, pokazano katalizujący wpływ mediów cyfrowych na jej transformację i pokazano, że dialog na temat integracji europejskiej w ramach Partnerstwa Wschodniego stymuluje transformację ukraińskiej tożsamości (z wykorzystaniem tekstów z mediów konwergentnych, takich jak gazeta „Den” [Dzień]). Teoretyczne podstawy tego artykułu stanowią prace wybitnych uczonych w zakresie wpływu mediów cyfrowych na różne zmiany społeczne. Dotyczy to takich badaczy jak Jim Hall w dziedzinie dziennikarstwa internetowego, Wołodymyr Kulyk w dziedzinie obiektywizmu mediów cyfrowych, Richard A. Lanham zajmujący się tym jak ważne jest „słowo elektroniczne” i Andrzej Mencwel mówiący o narzędziach rewolucji komunikacji multimedialnej. Kwestie tożsamości zostały poruszone w artykule na podstawie teorii Monserrat Guibernau, Jarosława Hrytsaka i Zenona E. Kohuta. Mobilizujący wpływ mediów cyfrowych na społeczeństwo znajduje odzwierciedlenie w tekstach ukazujących się w czasie trwania ukraińskiego Euromajdanu i „rewolucji godności” w mediach tradycyjnych i internetowych. Autorami tekstów publikowanych w mediach cyfrowych są historyk Timothy Snyder, pisarka Oksana Zabużko i ekspert w zakresie komunikacji internetowej, Maksym Savanevsky. Wykorzystanie mediów cyfrowych w komunikacji politycznej wykształciło nowe przejawy tożsamości ukraińskiej i dostosowało ją do nowych realiów politycznych. Media cyfrowe znalazły się w czołówce mediów informujących o wydarzeniach z życia politycznego państwa. Instytucje polityczne, społeczne i państwowe koncentrują się na komunikacji z obywatelami za pośrednictwem Internetu, w tym mediów społecznościowych, blogów i kolumn w mediach internetowych. Wysokiej jakości media cyfrowe wykorzystywane na Ukrainie zajęły innowacyjne stanowisko pluralistyczne, dostosowując się do europejskiej tożsamości narodowej lub przynajmniej idąc w tym samym co reszta Europy kierunku. Prowadzony w mediach dialog na temat integracji europejskiej w ramach Partnerstwa Wschodniego stymuluje transformację ukraińskiej tożsamości. Istotne są również inne nowe projekty, w tym publikacja książek opartych na tekstach pochodzących z mediów cyfrowych. Ukraińskie media cyfrowe wysokiej jakości, podtrzymując tradycje wolnych mediów, osiągnęły wysoki poziom odpowiadającej prawdzie analizy faktów i adekwatnie odzwierciedlają procesy polityczne na Ukrainie i jej zaangażowanie w wydarzenia międzynarodowe.