Transition toward democracy – Georgian problems - Markozashvili, Lasha (Przegląd Politologiczny, 2014)
Proces demokratyzacji w Gruzji ma swoje trudności, głównie związane z aspektem kulturowym i społeczno-ekonomicznym. Wyzwania polityczne są powiązane z postawą społeczną i odwrotnie. Historyczna rola kościoła prawosławnego w zachowaniu gruzińskiej tożsamości narodowej przez wieki jest nadmiernie kompensowana z częstymi pisarskimi uwikłaniami w życiu publicznym. Niedemokratyczne rządy dokonały wszelkich starań, aby sfinalizować proces transformacji i przez dwie dekady stan pozostawał w szarej strefie między konsolidacją i autokracją. Rok 2012 został oznaczony rokiem dla nowych nadziei demokracji Gruzji. Nowy rząd został wybrany przez wolnych i uczciwych wyborców, ale demokracja wymaga warunków aby przetrwać i ten artykuł je bada.