Nauki społeczne wobec powstania i rozwoju kryptowalut: analiza pojęcia - Mincewicz, Wojciech (Przegląd Politologiczny, 2021)
Celem artykułu jest konceptualizacja, to znaczy wyjaśnienie, analiza znaczenia i wskazanie ram interpretacji pojęcia „kryptowaluty” na gruncie nauk społecznych, w tym politologii. Jako zagadnienie interdyscyplinarne, polisemiczne, a zarazem novum technologiczne, kryptowaluty stanowią wyzwanie dla przedstawicieli świata nauki. Zaproponowany heurystyczny model analizy pojęcia oparty o aspekt technologiczny, prawny oraz ekonomiczny wskazuje, że w szerokim ujęciu kryptowalut należy rozumieć jako: zdecentralizowany, funkcjonujący w sieci o architekturze peer-to-peer, zabezpieczony kryptograficznie, oparty na zaufaniu i konsensusie, typ waluty wirtualnej, spełniający w sposób niepełny niektóre funkcje pieniądza. Wyjaśnienie treści poprzez jeden z aspektów funkcjonowania kryptowalut stanowi jego zawężenie.