Obrońcy wyobrażonego imperium. Diaspora rosyjska jako narzędzie propagandy i polityki antydemokratycznej w rejonie Azji Środkowej i Południowo-Wschodniej - Lachowicz, Magdalena (Przegląd Politologiczny, 2023)
Artykuł analizuje rolę diaspory rosyjskiej w polityce władz Federacji Rosyjskiej w okresie wojny Rosji w Ukrainie. Autorka dokonuje analizy mechanizmów centralizacji, konsolidacji i instrumentalizacji organizacji zrzeszających tzw. rodaków poza granicami Rosji, na obszarze Azji Środkowej i Południowo-Wschodniej. Analizie krytycznej poddano proces instytucjonalizacji diaspory i wykreowanie spójnego systemu zarządzania polityką ekonomiczną, kulturalną i repatriacyjną przez władze centralne Federacji Rosyjskiej. Rosja, współpracując z diasporą, niezwykle efektywnie wykorzystuje potencjał kapitału ludzkiego, który według raportów ONZ szacuje się na 11 mln osób, co stanowi drugą po hinduskiej diasporę na świecie.