Droga Polski do członkostwa w Unii Europejskiej z perspektywy 20. rocznicy podpisania Traktatu Akcesyjnego - Wallas, Tadeusz (Przegląd Politologiczny, 2023)
Celem artykułu jest ukazanie drogi Polski do członkostwa Unii Europejskiej z perspektywy 20. rocznicy podpisania Traktatu Akcesyjnego. Wstąpienie do Wspólnoty poprzedziło wiele lat przygotowań i starań. Polska musiała spełnić wiele koniecznych warunków, aby ostatecznie wstąpić w szereg państw członkowskich. Rozpoczęte negocjacje 3 kwietnia 1998 roku zostały zakończone 16 kwietnia 2003 roku podpisaniem Traktatu Akcesyjnego w Atenach. W Polsce o podjęciu decyzji zadecydowało także społeczeństwo, wyrażając swoją opinię w referendum przeprowadzonym 7–8 czerwca 2003 roku. 23 lipca 2003 traktat akcesyjny został ratyfikowany, a 1 maja 2004 r. Polska stała się członkiem Unii Europejskiej. Wejście Polski do Unii Europejskiej pozwoliło na wykonanie cywilizacyjnego kroku. Polska skorzystała na obecności w UE w wielu wymiarach, przede wszystkim politycznym, gospodarczym i społecznym. Korzyści wynikające z przystąpienia Polski do UE zdecydowanie przewyższają koszty. Potwierdzeniem takiej oceny są również opinie obywateli wyrażone w badaniach sondażowych. W czerwcu 2022 r. liczba zwolenników członkostwa Polski w UE osiągnęła rekordowe 92%.