Poland towards the migration crisis of 2015–2016 - Potyrała, Anna (Przegląd Politologiczny, 2016)
Presja migracyjna, jakiej państwa członkowskie Unii Europejskiej doświadczają od początków 2015 r., skutkuje w pogłębiających się różnicach w podejściu do problemu imigrantów, dotyczących zwłaszcza tzw. systemu kwotowego uzgodnionego we wrześniu 2015 r. Niniejszy artykuł prezentuje stanowisko Polski wobec narastającego kryzysu, uzasadniające konieczność odejścia od nieograniczonego przyjmowania imigrantów, a także ukazuje podjętą przez Polskę aktywność polityczną i prawną.