Stany Zjednoczone Ameryki w obliczu pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 - Michałowska, Paulina (Przegląd Politologiczny, 2024)
Rok 2020 w Stanach Zjednoczonych obfitował w ważne wydarzenia – kryzys administracji Donalda Trumpa i wybory prezydenckie, masowe protesty rasowe, problemy gospodarcze, a przede wszystkim rozwój pandemii koronawirusa SARS-CoV-2. USA były jednym z pierwszych krajów, w których potwierdzono przypadki zachorowań na COVID-19. Ponadto liczba chorych szybko osiągnęła poziom alarmujący. Pandemia koronawirusa odcisnęła piętno na amerykańskim społeczeństwie, gospodarce i stosunkach międzynarodowych. Celem artykułu jest przedstawienie problemu rozwoju pandemii koronawirusa w Stanach Zjednoczonych Ameryki i jej wpływu na politykę. Ponadto zostanie przeanalizowany problem utrzymania statusu supermocarstwa przez USA w kontekście kryzysu wizerunkowego wywołanego pandemią COVID-19. W artykule zastosowano metody badawcze oparte na śledzeniu zdarzeń, ich ocenie, jakościowej i krytycznej analizie tekstów oraz przeprowadzaniu ocen porównawczych. Osiągnięciu założonego celu umożliwią następujące pytania badawcze: jaki był przebieg pandemii koronawirusa w Stanach Zjednoczonych? Jakie problemy wywołała, a które pogłębiły? Jakie działania podjęła administracja Trumpa, a później Bidena, aby zwalczyć rozprzestrzeniającego się wirusa? Jakie efekty przyniosły działania władz? Jak pandemia wpłynęła na międzynarodową pozycję USA?