Organy doradcze i ich rola w strukturze organizacyjnej nadawcy publicznego - Barańska, Marzena (Przegląd Politologiczny, 2017)
Rządzenie przedsiębiorstwem medialnym, zwłaszcza nadawcą publicznym uwarunkowane jest obowiązującymi rozwiązaniami prawnymi, sytuacją ekonomiczną przedsiębiorstwa, przyjętą koncepcją zarządzania tego typu organizacją. Nie bez znaczenia, pozostaje kwestia struktury organizacyjnej nadawcy, podziału kompetencji i zakresu uprawnień poszczególnych organów. Specyfiką struktury organizacyjnej telewizji i radia publicznego w Polsce jest funkcjonowanie rad programowych, jako organów wyposażanych w kompetencje do aktywnego uczestniczenia w kierowaniu spółką. W artykule odwołując się do działalności Telewizji Polskiej SA, omówiono zagadnienia dotyczące instytucjonalnych rozwiązań mediów publicznych, wzajemnych relacji pomiędzy organami władzy spółki. Z uwagi na temat publikacji, szczególną uwagę zwrócono na rolę, znacznie i praktyki stosowane w zakresie wykonywania zadań przez rady programowe.