Metodologia badań politologicznych na przykładzie eurazjatyzmu - Bäcker, Roman (Przegląd Politologiczny, 2019)
Tekst odpowiada na pytanie: jaki jest sens prowadzenia badań politologicznych? Wtedy, gdy ma się odpowiednią motywację i (co równie ważne) wie się, jak to można zrobić. W tym drugim przypadku musi się postępować w odpowiedniej kolejności. Po pierwsze, należy wyznaczyć granice pola badawczego, a po drugie, określić oryginalne, niebanalne problemy i hipotezy badawcze. Po trzecie, konieczny jest odpowiedni dobór i sposób selekcji źródeł pierwotnych i ewentualnie wtórnych. Czwartym etapem jest dobranie adekwatnych metod i technik badawczych, a następnie skonstruowanie narzędzia lub narzędzi badawczych. Po określeniu poziomu prawdziwości i stosowalności zebranych informacji możliwe jest dopiero przystąpienie do weryfikacji hipotez. Im bardziej ten ostatni proces będzie rzetelny, a badacz dociekliwy, tym ciekawsze uzyska się rezultaty badawcze.