Decentralizacja władzy publicznej jako efekt przemian ustrojowych w Polsce - Antkowiak, Paweł (Przegląd Politologiczny, 2015)
Przedmiotem tego opracowania jest próba udzielenia odpowiedzi na pytanie: Czy obecnie funkcjonujący model samorządu terytorialnego, zawodowego i gospodarczego jest urzeczywistnieniem idei decentralizacji i spełnieniem oczekiwań twórców reformy systemowej z roku 1989? Obecnie funkcjonujący model administracji zakłada jej wykonywanie zarówno przez aparat scentralizowanej administracji rządowej, jak również wieloraki układ organów czy instytucji działających samodzielnie i wykonujących powierzone im w drodze ustaw zadania publiczne w imieniu własnym i na własną odpowiedzialność. Oprócz jednostek obligatoryjnych o podstawowym znaczeniu, jak na przykład jednostki samorządu terytorialnego, równie istotną role w sferze publicznej odgrywa samorząd zawodowy i gospodarczy.