Dlaczego młodzież tajwańska protestowała w 2014 roku? Powstanie protestów z perspektywy struktur mobilizacyjnych i wspólnych krzywd - Zamęcki, Łukasz; Chen, Wei-An (Przegląd Politologiczny, 2024)
Celem artykułu jest ponowne zbadanie przyczyn aktywizmu młodych ludzi na Tajwanie w 2014 roku, który doprowadził do powstania tzw. rewolucji słoneczników. Badanie opiera się na analizie danych zastanych oraz wywiadów przeprowadzonych przez autorów oraz w ramach Projektu „Daybreak Project”. Dodatkowo przeprowadzono analizę wpisów zamieszczanych w mediach społecznościowych podczas trwania protestów. Dane analizowano za pomocą modelu Berta Klandermansa dotyczącego przyczyn kolektywnej mobilizacji. Podażową stronę mobilizacji podzielono na rolę struktur mobilizacyjnych i apel polityczny. Stronę popytową analizowano poprzez: charakterystykę społeczno-polityczną uczestników; zakorzenienie społeczne; poczucie niesprawiedliwości i złości; identyfikację grupową. W artykule przyjęto założenie, że udział w protestach był efektem działania struktur mobilizacyjnych – studenckich kół dyskusyjnych oraz poczucia, że władze naruszają zasady sprawiedliwości procesowej – głównie w związku z procedowaniem umowy CSSTA.