„Prezydent jest tutaj”. Strategie legitymizacji w dyskursie prezydenta Zełeńskiego po 24 lutego 2022 r. - Tomczak-Boczko, Justyna; Goloshchuk, Svitlana (Przegląd Politologiczny, 2025)
W lutym 2022 roku, jako prezydent Ukrainy, względny nowicjusz polityczny Wołodymir Zełenski musiał stawić czoła pełnoskalowej wojnie. W tak trudnym czasie musiał nie tylko zabiegać o poparcie obywateli, ale przede wszystkim legitymizować działania władz. Niniejszy artykuł przedstawia analizę przemówień skierowanych do obywateli Ukrainy opublikowanych przez prezydenta w dwóch okresach: w pierwszym miesiącu po rosyjskim ataku i rok później, w lutym 2023 roku. Zbudowano dwa korpusy od podstaw, które zostały przeanalizowane za pomocą narzędzi lingwistyki korpusowej (oprogramowanie Lancsbox#). Następnie wyniki zostały zinterpretowane przy użyciu kategorii strategii legitymizacji zaproponowanych przez Theo van Leeuwena. Analiza ujawnia zarówno ciągłość, jak i zmiany w dyskursie Zełeńskiego – zaobserwowano bowiem tak podobieństwa, jak i różnice między badanymi okresami. W obu przypadkach dyskurs Zełeńskiego opiera się na jego charyzmie jako prezydenta i lidera (kategorie: Autorytet osobisty i Autorytet wzoru do naśladowania), podczas gdy w 2023 r. częściej odwołuje się do prawa międzynarodowego (Abstrakcja). Zełeński dokonuje również moralnej oceny wroga i podkreśla wyższość Ukraińców, tworząc tym samym poczucie wspólnoty. Wnioski z analizy wskazują na skuteczność strategii legitymizacyjnych Zełeńskiego, większość społeczeństwa wciąż popiera jego decyzje i ma do niego zaufanie.