Narracje medialne wokół meczów polskiej reprezentacji w piłce nożnej w kontekście rocznicowym - Trojanowski, Łukasz (Przegląd Politologiczny, 2025)
W artykule przedstawiono zarys teorii dotyczący badań nad stosunkiem do przeszłości. Analizie zostały poddane narracje w polskich mediach sportowych. Punktem wyjścia do analizy narracji są przełomowe mecze reprezentacji Polski w piłce nożnej. Na ich podstawie autor wskazuje tworzenie się społeczności, którą łączą warstwa emocji, tożsamości i pamięć kulturowa. Autor delimituje dwie grupy: narracje sukcesu, w których budowany jest prestiż państwa, patriotyzm, poczucie narodowej dumy w odwołaniu do tradycji narodowej, wiara w system, oraz narrację wstydu, w której pojawia się ironia, drwina, sarkazm, deprecjonowanie państwa, narodu czy instytucji do zbudowania czegokolwiek funkcjonalnego. Narracje sukcesu dotyczą zwycięskich meczów polskiej reprezentacji piłkarskiej (mecze z Anglią, Holandią, Portugalią, Niemcami). Narracje wstydu/klęski zaś dotyczą opisu meczów przegranych, nieetycznych, źle zorganizowanych. Bohaterowie obu typów narracji zostali upamiętnieni w dyskursie sportowym, sam dyskurs zaś wpływa na poetykę pamięci.