Feministyczna transnarodowa diaspora w działaniu. Przypadek #CzarnegoProtestu - Gober, Greta; Struzik, Justyna (Praktyka Teoretyczna, 2018)
Autorki artykułu omawiają społeczną mobilizację wokół #CzarnegoProtestu wśród polskich migrantek mieszkających w czterech europejskich miastach. #CzarnyProtest był najwyrazistszym przykładem ruchu o prawa kobiet w najnowszej historii Polski. Główne pytanie badawcze prezentowanego studium dotyczy znaczeń przypisywanych zagranicznym protestom solidarnościowym przez ich organizatorki. Analiza motywów skłaniających do organizowania #CzarnegoProtestu za granicą pokazuje, że mobilizacja ta wykracza poza ramy transnarodowego aktywizmu. Teoretyczna rama artykułu powstała w oparciu o rozważania na temat diaspor jako kulturowych wspólnot tworzonych przez procesy negocjowania tożsamości, wewnętrznej heterogeniczności oraz własnych granic. Do ramy tej autorki włączają dodatkowo koncepcje ruchów społecznych, pokazując, w jaki sposób liderstwo oparte na łączeniu, dyskursywne struktury możliwości oraz emocje umożliwiły transnarodową mobilizację wokół #CzarnegoProtestu. Opierając się na wywiadach jakościowych z organizatorkami protestów, autorki wskazują, że #CzarnyProtest zainicjował powstanie feministycznej, transnarodowej diaspory wewnątrz społeczności migranckich.