Globalna teoria nie wierzy łzom - Müller, Martin (Praktyka Teoretyczna, 2021)
Niniejszy tekst stanowi odpowiedź Martina Müllera na komentarze do jego artykułu „In Search of the Global East”, autorstwa Adama Leszczyńskiego, Jana Sowy, Magdy Szcześniak i Tomasza Zaryckiego. Autor broni w nim perspektywy Globalnego Wschodu, opowiadając się za trzema sposobami dalszej interwencji w geopolitykę wiedzy: rewizją istniejących pojęć i teorii (zamiast ich naśladowania), prowadzeniem badań porównawczych poza Globalnym Wschodem i rozszerzaniem teorii na inne niż wschodnie obszary geograficzne.