Zabezpieczenie dłużne w krajach Europy Środkowej i Wschodniej – współczesne podejścia badawcze oraz metody oceny - Chentukov, Yurii; Marena, Tetyana; Zakharova, Olha (Przegląd Strategiczny, 2021)
Celem badania jest analiza metod wyceny papierów dłużnych danego państwa, wypracowanie metodycznego podejścia do szacowania poziomu zabezpieczenia długu w oparciu o wyliczenie wskaźnika integralnego oraz ocena poziomu zabezpieczenia długu państw regionu Europy Środkowo-Wschodniej na podstawie zaproponowanego podejścia. Do badań wykorzystana jest metoda obliczania integralnego indeksu dłużnych papierów wartościowych kraju, uwzględniająca ogólnie przyjęte progi wskaźników zadłużenia i wypłacalności oraz tendencję rosnącego uzależnienia państw od pożyczek zewnętrznych. Proponowane podejście jest praktycznie testowane w ocenie poziomu bezpieczeństwa zadłużenia krajów EŚW. Określa się, że grupę państw EŚW różnicuje stan zadłużenia i wypłacalność. Najwyższy poziom zabezpieczenia dłużnego wykazują Bułgaria, Czechy i Estonia, najgorsza sytuacja z zabezpieczeniami dłużnymi kształtuje się na Słowacji i Słowenii. Na podstawie analizy dynamiki integralnych indeksów dłużnych papierów wartościowych w latach 2007-2019, pogrupowania krajów EŚW według poziomu i stref bezpieczeństwa długu wykryto tendencję pogarszania się bezpieczeństwa dłużnego regionu w latach 2010-2015 oraz jego poprawy w latach 2016-2019. Proponowane podejście jest uniwersalne; może być używane do obliczania indeksów papierów dłużnych oraz do dostarczania badań porównawczych sektora długu dowolnego kraju lub regionu. Zaproponowane badanie może również pomóc w zidentyfikowaniu słabych punktów bezpieczeństwa długu kraju, które są niezwykle ważne dla uzasadnienia środków polityki publicznej w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa długu.