WPŁYW ARABSKIEJ WIOSNY NA SPONTANICZNĄ TWÓRCZOŚĆ LITERACKĄ MŁODEGO POKOLENIA W EGIPCIE - Styszyński, Marcin (Przegląd Strategiczny, 2015)
Wybuch protestów i zamieszek na placu Tahrir w Egipcie wpłynął na aktywny rozwój rozmaitych form literackich prezentowanych przez młode pokolenie Egipcjan będących kluczowym ogniwem niezadowolenia z warunków społeczno-politycznych w 2011 roku. Mimo braku gruntownego przygotowania literackiego charakterystycznego dla znanych pisarzy i poetów, młodzi twórcy w spontaniczny sposób wyrażali swoje myśli i emocje związane z aktualną sytuacją w państwie oraz dążeniami, oczekiwaniami i obawami dotyczącymi przyszłości. Twórczość młodych z placu Tahrir stanowi ponadto szczegółową kronikę wydarzeń Arabskiej wiosny, a także ilustruje panujące nastroje społeczne.