Praktyczny wymiar reagowania instytucji bezpieczeństwa publicznego na współczesne zamachy terrorystyczne - Stelmach, Jarosław (Przegląd Strategiczny, 2022)
Celem badań, których efekty zostały przedstawione w niniejszej publikacji, było zidentyfikowanie oraz wskazanie podstawowych obszarów zadaniowych, które są krytyczne w reagowaniu instytucji bezpieczeństwa publicznego na współczesne zamachy terrorystyczne. Z celem procesu badawczego koresponduje pytanie badawcze – jakie są podstawowe obszary zadaniowe instytucji bezpieczeństwa publicznego, które będą krytyczne w reagowaniu na współczesne zamachy terrorystyczne? Autor założył w hipotezie badawczej istnienie takich kluczowych obszarów zadaniowych, przyporządkowując je wstępnie do aktywności organizacyjnej, komunikacyjnej, edukacyjnej i logistycznej. Badania opisane w tekście oparto na metodach naukowych w postaci analizy dokumentów, analizy przypadków oraz obserwacji uczestniczącej. Uzyskane wyniki badań stały się podstawą do wypracowania kluczowych obszarów zadaniowych, które powinny być uwzględniane w przygotowaniu rozwiązań w zakresie instytucjonalnego reagowania na współczesne zamachy terrorystyczne. Wyniki badań dotyczą także szeregu uniwersalnych cech współczesnych zamachów terrorystycznych, które uwzględniają różnorodność metod oraz narzędzi stosowanych w ich przeprowadzeniu.