KONFLIKT ZBROJNY W DONBASIE W LATACH 2014/2015 – ROZŁAM WEWNĘTRZNY CZY UKRAIŃSKO ROSYJSKA WOJNA? SCENARIUSZE DALSZEGO ROZWOJU KONFLIKTU - Gladii, Andrii (Przegląd Strategiczny, 2017)
W kwietniu 2014 r. w Donieckim Zagłębiu Węglowym na Ukrainie po gwałtownej zmianie władz i ucieczce prezydenta Wiktora Janukowycza na fali prorosyjskich protestów stopniowo przekształcających się w separatyzm oraz kolaborację ukraiński rząd rozpoczął operację antyterrorystyczną. Operacja miała na celu zlikwidowanie nielegalnych bojówek powstałych wśród protestujących i występujących za federalizacją Ukrainy, autonomią lub niepodległością południowo-wschodnich obwodów Ukrainy oraz zacieśnieniem współpracy z Rosją w ramach Euroazjatyckiej Unii Celnej. Operacja antyterrorystyczna na terenie Donbasu także miała na celu przywrócenie kontroli nad granicą ukraińsko-rosyjską w obwodach Ługańskim oraz Donieckim, która w trakcie prorosyjskich manifestacji została zajęta przez bojówkarzy. Operacja antyterrorystyczna przekształciła się w konflikt zbrojny, który trwa do dziś i nie jest rozwiązany. Każda ze stron konfliktu wysuwa swoje wymogi oraz przedstawia własne interpretacje wydarzeń. Przedmiotem rozważań artykułu jest przedstawienie gwałtownego rozwoju separatystycznego ruchu w 2014 r. w południowo-wschodnich obwodach Ukrainy z jego dalszym przekształceniem w kolaborację oraz zbrojną konfrontację.