CHIŃSKA INICJATYWA JEDNEGO PASA I JEDNEJ DROGI – WYZWANIA I PERSPEKTYWY - Gómez Martos, Francisco (Przegląd Strategiczny, 2017)
Inicjatywa „Jeden pas i jedna droga” (One Belt One Road – OBOR) Prezydenta Xi Jinpin jest istotnym instrumentem strategii mającej na celu utrzymanie kontroli wewnętrznej i stabilności politycznej oraz zdynamizować schorzałą chińską gospodarkę. Koncepcja OBOR jest ambitna, ale niejednoznaczna, zgodna z tradycyjną chińską zasadą “Ukryj nasze możliwości i daj nam czas”. W tym kontekście pojawia się pytanie czy ChRL jest gotowa na przestrzeganie prawa międzynarodowego i na bycie przewidywalnym i odpowiedzialnym partnerem politycznym i handlowym? Autor analizuje perspektywy i wyzwania chińskiej strategii i stara się dociec jakie są rzeczywiste cele tego projektu, który może przynieść potencjalne korzyści, ale także stanowić poważne zagrożenie dla jej azjatyckich sąsiadów i całej społeczności międzynarodowej.