KONFLIKTY ZBROJNE W AFRYCE: PAŃSTWA KRUCHE I ROSNĄCA NIESTABILNOŚĆ - Van den Bosch, Jeroen; Raubo, Jacek (Przegląd Strategiczny, 2017)
W pierwszej części artykułu zaprezentowano przegląd wybranych konfliktów zbrojnych w Afryce Subsaharyjskiej, które toczyły się lub wybuchły ponownie w 2016 r. Autor (JVdB) postawił sobie za cel wskazanie przyczyn i charakteru brutalnych sporów, przede wszystkim poprzez odwołanie się do prac C. T. Call`a. Dążąc tym samym do rozpatrzenia dylematów związanych z “państwami upadłymi”, analizy problemu legitymizacji władzy, czy też poprzez określenie głównych możliwości oraz dysfunkcji z zakresu bezpieczeństwa, w szczegółowo rozpatrywanych przypadkach. Ponadto, Autor sformułował także scenariusze, starając się wywnioskować jak omawiane konflikty mogą ewoluować zarówno w perspektywie krótko jak i średnioterminowej. Próbując równocześnie odpowiedzieć na pytanie, które czynniki (strukturalne) zdominują ogólne tendencje zmian w regionie. W drugiej części artykułu (przez JR) postawiono sobie cel jakim jest przedstawienie uwarunkowań w zakresie aktywności najważniejszych organizacji terrorystycznych w Afryce. Ze szczególnym podkreśleniem znaczenia rejonu północno-wschodniego oraz północno-zachodniego tego kontynentu. Stąd wstępne skupienie uwagi na obszarze Somalii, która jako państwo słabe pozostaje pod wzmożonym wpływem tamtejszej dżihadystycznej organizacji Asz Szabaab, co więcej organizacji o dużym potencjale w zakresie wzrostu możliwości działania w kolejnych latach. Następnie dokonane zostało zarysowanie sytuacji w przypadku Egiptu, uwzględniając w głównej mierze aktywność tzw. Państwa Islamskiego na Synaju. Wskazano także na skomplikowaną sytuację wewnętrzną w Libii, gdzie jednak wbrew pozorom zagrożenie terrorystyczne było zbyt mocno pozycjonowane, chociażby względem wewnętrznego konfliktu pomiędzy zróżnicowanymi stronnictwami politycznymi. Finalnie spróbowano dokonać zobrazowania obecnej aktywności terrorystycznej w rejonie Mali, podkreślając znaczenie AQIM oraz w rejonie Nigerii, gdzie funkcjonuje Boko Haram.