Bezpieczeństwo społeczne we współczesnej Kambodży: kwestia pedofilii i seksturystyki jako jeden z aspektów handlu dziećmi - Marcinkowska, Katarzyna (Przegląd Strategiczny, 2014)
Artykuł prezentuje pewien zakres problemów społecznych we współczesnej Kambodży, będacych efektem przemian politycznych oraz uwarunkowań ekonomicznych w państwie. Omawianym procederem jest kwestia pedofilii i seksturystyki, która stanowi formę handlu dziełmi i jest zjawiskiem rozwijającym się na podłożu niekorzystnej sytuacji gospodarczej państwa. W artykule zaprezentowano teoretyczne podstawy omawianych zjawisk jak równie¿ obraz sytuacji we współczesnej Kambodzy. Przedstawiono także organizacje pozarzadowe podejmujace działania w celu likwidacji problemów społecznych oraz minimalizowania ich negatywnych skutków.