Badania naukowe w austriackich strategiach bezpieczeństwa oraz badań nad bezpieczeństwem i obronnością - Szewior, Krzysztof (Przegląd Strategiczny, 2022)
Oficjalne dokumenty austriackiego rządu wskazują na wzrost zależności gospodarki i społeczeństwa od technicznej infrastruktury, która to zależność wymagała stałych badań. Dlatego Austria opracowała narodowy program badań, aby promować własną gospodarkę, technologię i zacieśniać współpracę. Ma to także wspierać austriacką gospodarkę obronną i cywilną, jako spójną część unijnych struktur badawczo-technologicznych i ekonomicznych. Tekst bazuje w sposób szczególny na literaturze prymarnej, na którą składają się dokumenty instytucji unijnych, austriackie strategie bezpieczeństwa i obronności, stanowiska ministerstwa obrony. Publikacja jest próbą odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób Austria podjęła trud zintegrowania problematyki bezpieczeństwa i obronności z narodowym systemem badań – technologii – innowacji (Forschung-Technologie-Innovation, dalej FTI), ze specyfiką krajowego przemysłu zdominowanego przez małe i średnie przedsiębiorstwa. Przyjętą metodą badawczą jest analiza dokumentów i interpretacja kluczowych stanowisk unijnych i austriackich. Celem badań jest analiza i zrozumienie roli badań naukowych w koncepcji bezpieczeństwa (narodowego) Austrii oraz powiązanie z polityką bezpieczeństwa i obronności UE. Badania i publikacja weryfikują założenie, że bezpieczeństwo i strategiczna autonomia UE/państw członkowskich wymagają zintegrowanych rozwiązań (proces europeizacji). Wyjście poza miękkie oddziaływanie w stronę instrumentów twardych wymaga rozwoju osadzonego na wiedzy oraz synergii spójnych strategii, technologii i badań naukowych. UE dostrzegała konieczność usystematyzowanej promocji badań i innowacji na polu bezpieczeństwa i obronności. Austria rozwijała takie badania naukowe od szeregu lat, jednakże miały one głównie narodowy wymiar i zastosowanie. Kroki poczynione przez Austrię dowodzą woli funkcjonowania w szerszych unijnych (infra)strukturach i czerpania korzyści z instrumentów finansowych, jednocześnie wspierania i profitowania z procesów społeczno-gospodarczych.