Agresja Rosji na Ukrainę a Azja Południowa: jakie są implikacje nuklearnego szantażu Moskwy dla Indii i Pakistanu? - Nitza-Makowska, Agnieszka (Przegląd Strategiczny, 2024)
Celem artykułu jest zbadanie implikacji rosyjskiego szantażu nuklearnego dla Indii i Pakistanu – dwóch państw posiadających broń nuklearną, które pozostają poza układem o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej, oraz są wzajemnie skonfliktowane od ponad siedmiu dekad. Dynamiczna trajektoria relacji indyjsko-pakistańskich, a także charakterystyka Pakistanu jako „państwa terrorystycznego” pozbawionego w swojej doktrynie nuklearnej zobowiązania „nie pierwszego użycia”, zapewniła Azji Południowej reputację nuklearnego punktu zapłonu. Dlatego też, biorąc pod uwagę niestabilną sytuację geopolityczną i bezpieczeństwa w regionie, istotne jest ustalenie, czy i w jaki sposób Indie i Pakistan zareagowały na nuklearny element wojny w Ukrainie oraz jakie wnioski te państwa mogą wyciągnąć dla swoich tożsamości mocarstw nuklearnych oraz związanych z tymi tożsamościami działań wobec siebie i poza Azją Południową. Aby przeanalizować te problemy, w artykule dokonano triangulacji wybranych źródeł pierwotnych i wtórnych dotyczących sygnalizacji nuklearnej Putina z naciskiem na jej globalne implikacje, oraz reakcji Nowego Delhi i Islamabadu na te działania. Indie i Pakistan przyjęły tzw. „neutralne” stanowisko wobec wojny w Ukrainie oraz zdystansowały się od nuklearnych sygnałów Putina. W okresie od rozpoczęcia inwazji New Delhi i Islamabad podkreślały odstraszający potencjał swoich arsenałów nuklearnych oraz unikały stosowania retoryki nuklearnej przeciwko sobie.