Pedagogika społeczna wobec wartości - Sroczyński, Wojciech (Pedagogika Społeczna Nova, 2022)
Problem znaczenia aksjologicznych podstaw teorii i praktyki działania pedagogicznego stanowił i jest ważnym polem badawczym pedagogów. Problematyka wartości znajduje w nim istotne miejsce. Podejmowana jest głównie w ramach pedagogiki ogólnej. Teoretycy pedagogiki społecznej budując teoretyczne podstawy kształtowania środowiska wychowawczego, działania socjalno-pomocowego, opiekuńczego, kulturalnego, nieformalnej edukacji publicznej odnoszą się do problemu wartości od początków zaistnienia tej dyscypliny. Jak definiuje się wartości? Jak istnieją i jakie mają znaczenie w życiu człowieka? Jaką postawę wobec wartości przyjmują teoretycy pedagogiki społecznej w sytuacji wyemancypowania się z obszaru jej naukowych analiz węższych specjalności? Czy pedagogika społeczna może być wobec wąskich specjalności czymś w rodzaju meta-teorii? Tego typu zagadnienia stanowią zasadniczy wątek analiz prezentowanego artykułu.