Wiarygodność wiary a zjawiska paranormalne - Andrewald, Andrzej (Poznańskie Studia Teologiczne, 2016)
Celem podjętych rozważań jest próba udzielenia odpowiedzi na pytania: Czy można zjawi- skom paranormalnym przypisać jakąś funkcję w akcie wiary? Zjawiska te zostaną poddane anali- zie na tle zagadnienia motywów wiary chrześcijańskiej. Całość rozważań obejmuje trzy etapy: naj- pierw zostanie przedstawiona charakterystyka zjawisk paranormalnych (1); następnie motywów wiary i ich weryfikacji na przykładzie cudu (2); oraz wskaże się na wyzwania jakie dla wiary chrze- ścijańskiej stanowią zjawiska paranormalne (3).