Teologia misji w kaznodziejstwie misjonarzy oblatów MN w świetle encykliki Redemptoris missio - Wiśniewski, Sebastian (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Kościół nieustannie odpowiada na wezwanie do ewangelizacji, ponieważ jest świadom obowiązku misyjnego. Teologicznej refleksji dotyczącej misji Kościoła została poświęcona encyklika Jana Pawła II pt. Redemptoris missio. W niniejszym artykule została podjęta próba zbadania, w jakim zakresie to papieskie nauczanie jest podejmowane w kaznodziejstwie misjonarzy oblatów Maryi Niepokalanej. Autor wskazuje na obszary tematyczne encykliki, do których nawiązują w swoim przepowiadaniu oblaci, i prezentuje zagadnienia, których wyraźnie brakuje w publikowanych tekstach kazań.