Obraz ustroju gospodarczego w wybranych encyklikach papieskich - Sienkiewicz, Marta; Świder, Wojciech (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Artykuł jest analizą i zobrazowaniem ustrojów gospodarczych, do których odwoływali się ówcześni papieże w swoich dokumentach, najczęściej w encyklikach. W artykule został przedstawiony obraz społeczeństwa w perspektywie gospodarczo-społecznej oraz zawarte w encyklikach interpretacje i komentarze do konkretnego ustroju. Artykuł prezentuje to, w jaki sposób papieże reagowali w encyklikach na pojawiające się zmiany w ustroju politycznym i na nowe idee gospodarcze.