The Spiritual Motherhood in the Light of the Writings of Saint Urszula Ledóchowska - Pagacz, Małgorzata (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Macierzyństwo duchowe w świetle pism Świętej Urszuli Ledóchowskiej Urszula Ledóchowska wielokrotnie i w różnych aspektach podejmuje temat chrześcijańskiego powołania i zadań kobiety, wskazując na Maryję jako na wzór do naśladowania. W pismach św. Urszuli zawarta jest szeroka wizja macierzyństwa duchowego, obejmująca zarówno matki w rodzinie, wszystkie kobiety świeckie, jak i siostry zakonne całkowicie oddane na własność Bogu. Każda chrześcijańska kobieta powołana jest do macierzyństwa duchowego, do prowadzenia i wspierania osób w ich drodze do Boga; jej misją jest apostolstwo: cichej, pogodnej miłości, modlitwy i ofiary na wzór Chrystusa. Szczególnym zadaniem matki w rodzinie jest troska o rozwój wiary jej dzieci. Istotą macierzyństwa duchowego siostry zakonnej jest prowadzenie innych do Chrystusa przez Jego oblubienicę całkowicie oddaną Trójcy Świętej.